VIDEOTECHNIKÁK

Dokumentumfilmek készítése: részletes útmutató, hogy úgy tudj filmezni, mint egy profi

Hallgasd meg a díjnyertes dokumentumfilm-készítő és Canon nagykövet, Joel Santos videós történetmeséléssel kapcsolatos legjobb tippjeit.
A Canon nagykövete, Joel Santos Canon fényképezőgépével guggol páfrányok között egy erdőben.

Mindenkinek megvan a maga története – és hogyan máshogy lehetne a legjobban megosztani azt, mint egy kiváló minőségű dokumentumfilmmel, amit egy Canon EOS fényképezőgéppel vettek fel? A Canon nagykövete, díjnyertes filmkészítő és fotós, Joel Santos szenvedélyesen keresi a lenyűgöző történeteket és még szenvedélyesebben kelti őket életre a vásznon. Eddig több mint 50 televíziós dokumentumfilmet készített otthonában, Portugáliában, illetve a világ számos részén. Most megosztja velünk legjobb tippjeit, amelyből a lelkes amatőrök ötletet meríthetnek saját dokumentumfilmjeik elkészítéséhez.

1. Találd meg a számodra megfelelő történetet

A Canon nagykövete, Joel Santos Canon fényképezőgépével áll egy nagy fa alatt.

A portugál utazó fotós és dokumentumfilm-készítő, Joel Santos igazán lebilincselő képeket és videókat tud készíteni.

A legkönnyebben úgy tudsz dokumentumfilmet készíteni, ha egy, az otthonodhoz és szívedhez is közel álló történetet mesélsz el. Joel azt javasolja, hogy először kérd meg tágabb családi körödet, hogy meséljenek a múltjukról. „Amennyiben idősebb emberről van szó, kérdezd meg, hogy milyen volt az élete, amikor veled egyidős volt, vagy kérd meg, hogy meséljen a kalandjairól” – mondja. „Olyasvalaki is lehet, aki másik városban vagy városrészben lakik.” Ha csak azt vesszük, hogy milyen másként élte meg mindenki az elmúlt évet, igazán megrendítő történeteket hallhatsz.

„Találnod kell valamit, amitől felcsillan benned a kíváncsiság, és egyszerűen muszáj megtudnod róla még többet. Ha ilyennel találkozol, akkor meg is van a sztorid. Nagyon tetszik az az elgondolás, hogy barátok és családtagok élményei alapján készüljön dokumentumfilm. Néhányan úgy tartják, hogy a dokumentumfilmeknek nem szabadna személyes hangvételűnek lenniük, de én úgy vagyok vele, hogy miért is ne? Ha valamiről határozott elképzelésed van, és az tökéletesen tükrözi a személyiségedet, akkor abból érdemes dokumentumfilmet csinálni.”

2. Helyszín, helyszín és helyszín

Egy autó elejére rögzített kamera, amely egy kis erdei utat mutat.

Joel mindent megtesz azért, hogy magával ragadó történeteket meséljen el videóival. „Keress egy eredeti történetet és perspektívát, és hagyd, hogy a lelkesedésed vezessen. Mindig keress alkalmat a tanulásra, és törekedj arra, hogy minden felvétel után még jobb legyél” – mondja. Joel videokészítési tippjei betekintést engednek abba is, hogy milyenek egy dokumentumfilm-készítő életének mindennapjai.

A hely és a megvilágítás minden dokumentumfilm alappillére, de nem kell egzotikus helyszín ahhoz, hogy elmesélj egy történetet. „Nem az a lényeg, hogy festői legyen a háttér, mivel minden sztori alapvetően ahhoz a helyhez kötődik, ahol történt” – magyarázza Joel. „Dokumentumfilmet készítesz, ezért még fontosabb, hogy hű maradj a történet eredeti helyszínéhez, legyen szó valakinek az otthonáról vagy éppen egy irodaépületről.

„A fényképezéshez hasonlóan itt is gondoskodnod kell arról, hogy minden jól meg legyen komponálva a jelenetben” – teszi hozzá. „Megfelelőek a színek? Nem lóg ki valaki fejéből egy telefonpózna? Még ha technikailag nem is rendezed meg a történetet dokumentumfilm-készítéskor, akkor is a lehető legjobban kell megkomponálnod a felvételeket. Miután a jelenet minden egyes elemét összeraktad, hatásos az eredmény?”

Joel szerint az állóképekhez hasonlóan a fény a legfontosabb nyersanyag, amelyre ügyelned kell videók készítésekor. „A fény alakítja a témát, a helyet és mindent, ami ebből ered. Olyan, mintha mindent egy nagy tölcsérbe öntenél, amelynek az alja egy mágikus, négyzet alakú képernyő, aminek magával kell ragadnia a nézőt.”

De ne feledd, bárhol és bármilyen felszereléssel meg tudsz alkotni életteli jeleneteket. Használhatsz természetes fényt egy téma háttérvilágításához vagy misztikusságot kölcsönző mély árnyékok létrehozásához.

3. Jelenítsd meg képileg a történetszálat

Egy Canon fényképezőgéppel fotózó nő guggol páfrányok között egy erdőben.

A világos elképzelés és a történetszál pontos íve elengedhetetlen a filmkészítéshez, ráadásul ezek előre megtervezhetők.

A hatásos történetmesélés kulcsa, hogy mindig végiggondold, később hogyan fognak összeállni az egyes felvételek. Ez könnyen begyakorolható, még akkor is, ha egyelőre csak otthon bontogatod szárnyaidat a dokumentumfilm-készítés világában. „Kell egy olyan felvétel, amely felfedi, hol is játszódik a történet” – mondja Joel. „Ezután be kell mutatnod az alanyt – készíts képet az arcáról, a fél testéről, a teljes testéről, a környezetéből lévőkről, majd térj át az akciókra és reakciókra, hogy láthatóak legyenek a kezei és a gesztusai. Felvételkészítés közben gondolj arra, hogy a különböző jelenetek között milyen lesz az átmenet, amikor a szerkesztésre kerül a sor. A folytonosságra is ügyelned kell – nehogy a végén összefüggés nélkül váltsák egymást a különböző felvételek a dokumentumfilmben.”

„Minden jó sztorihoz kell egy csúcspont. Egy dokumentumfilm akkor a legerősebb, ha olyan megoldással zárul, amely ad valamit a nézőnek. Merőben eltér az Instagramra készített videóktól. Nem azért csinál valaki dokumentumfilmet, hogy „lájkokat” gyűjtsön. Újságírói vénával kell rendelkezned, és hűnek kell maradnod az alanyhoz és a helyhez.”

4. Hozz létre valami egyedülállót

Egy erdőben álló nő a lombkoronák felé fotóz.

Nyugodtan kísérletezz a különböző technikákkal, amikor elkezdesz videókat készíteni, és hozz létre valami olyat, ami tükrözi egyéniségedet.

Közvetlenül felfelé készített felvétel, amelyen a faágak kitöltik az eget.

Ismerd meg jól az alanyt, és emeld ki azt, ami igazán érdekessé teszi.

Joel szerint kezdő dokumentumfilm-készítőként a lehető legeredetibbnek kell lenned. „Ha maga a történet nem is eredeti, annak mindenképp egyedülállónak kell lennie, ahogy azt feldolgozod. Összpontosíts erre, és inkább add magad ahelyett, hogy valaki más stílusát utánoznád.

„Megéri mélyre ásni. Érzel valami különlegeset azzal a személlyel kapcsolatban, akit filmezel? Ez pont az a tényező, amely egyedivé teszi a dokumentumfilmet, szóval elengedhetetlen, hogy nyitott legyél, foglalkozz az alannyal, és derítsd ki, mi is olyan lebilincselő vele kapcsolatban.”

5. Élettel teli mozgóképek

Egy nő sétál mohos sziklák között egy erdőben.

Készíts felvételeket különböző szögekből, hogy a végeredmény még dinamikusabb legyen.

Joel számára a mozgás is egy lényeges eszköz. „A statikus, mozgás nélküli jeleneteknél a néző gyorsan érdeklődését veszti. Az előrehaladás érzését kell keltened, ami miatt a néző úgy érzi, hogy telik az idő és előrefelé halad a történet.

„Mindig jó játszani a szögekkel. Hozd ki a legtöbbet a képzeletedből. Ne ragadj le egy helyen, nyugodtan mozogj a felvételkészítés közben” – folytatja. „Ha két ember szerepel egy jelenetben, a felvételkészítési pozíció váltásával megörökítheted az akciókat és reakciókat, és megerősítheted a perspektivikus különbségeket.” A legújabb Canon fényképezőgépek már rendkívül hatékony elektronikus képstabilizátorral vannak felszerelve, így nem kell állványt használnod a fényképezőgép remegésének kiküszöbölésére.

A Canon EOS R5 és EOS R6 érzékelőstabilizátora segít ellensúlyozni a fényképezőgépen belüli bármilyen mozgást. A zoomobjektívek is erőteljes eszközök lehetnek a fókusztávolság felvételkészítés közbeni módosítására, a beépített IS-sel és STM-mel rendelkező objektívekkel pedig szinte zajtalanul fókuszálhatsz videofelvétel közben.

„A felvételi pozíció gyakori váltásával ritmust adhatsz a történethez” – teszi hozzá Joel. A betekintési szögek megváltoztatása nélkül a dokumentumfilm nem lesz olyan gazdag. A filmkészítés pont olyan, mint a főzés – néha fel kell keverned a dolgokat.”

6. Hozd ki a legtöbbet Canon fényképezőgépedből

„A Canon fényképezőgépei, mint az én Canon EOS R5 fényképezőgépem, vagy a pénztárcabarátabb Canon EOS M50 Mark II, Canon EOS 850D és Canon EOS RP, Dual Pixel CMOS autofókusszal rendelkeznek, amely igazán jól működik videók rögzítésekor, és egyenletes átmenetet biztosít a képkocka egyik területéről a másikra való átváltáskor. Movie Servo AF funkciójukkal pedig folyamatosan nyomon követheted a témát a képen.”

Joel azonban azt is kihangsúlyozza, hogy minden általad használt technikának erősítenie kell a történetet. „Soha ne használj egy technikát csak azért, mert kedved szottyan hozzá. Ha szeretnéd egy bizonyos dologra felhívni a néző figyelmét, a fókusz a legerősebb eszközöd. Egy halász esetében először fókuszálj a hálóban lévő halra, majd vidd át a fókuszpontot a halász arcára, és mutasd meg a reakcióját.”

Joel azt tanácsolja a kezdők számára, hogy sajátítsák el a rekeszérték használatát, mivel így különböző mozifilmhatásokat tudnak elérni. „A fény és az expozíció mellett a rekeszérték szabályozza a mélységélességet. A nagy rekeszérték [alacsony f-számok] segít a témára összpontosítani, mivel elhomályosítja a hátteret” – magyarázza. „A kis rekeszérték nagy mélységélességet ad, ettől a közeli és távoli tárgyak egyaránt élesek lesznek.

„Ami a záridőt illeti, általában a képkockasebesség kétszeresének reciprokát érdemes használni. 25 képkocka/másodperces sebesség esetén a legjobb, ha 1/50-es záridőt használsz. Gyorsabb záridő használata esetén az objektumok mozgása inkább ugrándozónak, mintsem egyenletesnek tűnik. Világos fények mellett kellően lassú záridőt kell beállítani a használni kívánt rekeszértékhez, és érdemes felszerelni egy ND (semleges) szűrőt az objektívre. Sötétben is működhet a lassabb záridő, mivel kiemeli az elmosódást és nem kell magas ISO-értéket használni, amely ronthatja a kép minőségét.”

Joel technikái akcióban

  • Egy képzeletgazdag nyitókép megragadja a figyelmet, és térben is elhelyezi a dokumentumfilmet. Itt Joel éppen autója motorháztetőjére rögzíti a fényképezőgépet, és az okostelefonján lévő ingyenes Canon Camera Connect alkalmazást távvezérlőként használva vezeti be a nézőket a jelenetbe. A következő lépés a film főszereplőjének bemutatása, akit beemel a helyszínbe.
  • Ha mozgás közben filmezed az embereket, az arcfelismerő autofókusszal mozgás közben is mindig éles képet kapsz róluk, ezzel is biztosítva, hogy az alany legyen a figyelem központjában. Egy viszonylag nagy szervo AF sebességgel lépést tudsz tartani a mozgással. Az ellenkezője érvényes, amikor fókuszpontot váltasz a jelenet egyik területéről a másikra, amely a hátteret elhomályosító, szűkebb mélységélesség használatával hangsúlyozható ki. Ilyenkor válts kisebb szervo AF sebességre, hogy az átvitel egyenletesebb legyen.
  • Nem szabad azt feltételezni, hogy azáltal, hogy videót készítesz, automatikusan mozgás is lesz a felvételen. Ha szeretnéd folyamatosan fenntartani a néző érdeklődését statikus tárgyak filmezésekor, hozz létre mozgást a fényképezőgép megdöntésével vagy svenkelésével. A döntést és svenkelést kombinálva érdekes, forgó hatású mozgást érhetsz el.
  • A nagy kontrasztú jeleneteknél fennáll annak a veszélye, hogy az erőteljes hangsúlyok elmossák a fehér színt, a sötét árnyékok pedig feketévé válnak. A Canon HDR (nagy dinamikatartományú) felvételi opciójával kiegyensúlyozottabb teljes expozíciót hozhatsz létre, ahol a hangsúlyok mellett az árnyékok is jól láthatók lesznek. Egy másik jó trükk a kör alakú polarizációs szűrő használata. Ez kiküszöböli a nem kívánt tükröződéseket és javítja a színhatást, miközben a szűrőn átjutó kevesebb fénynek köszönhetően nagyobb rekeszértéket használhatsz, így nem lesz szükség rövid záridő beállítására.
  • Végül pedig ne csak az arcokat vedd fel beszéd közben. Ugyanúgy, mint a filmekben, a jó dokumentumfilmekben is kell lennie ütemnek és ritmusnak. Változtasd a pozíciódat, készíts felvételt különböző szögekből, vagy hozd ki a legtöbbet a Canon videókhoz készült digitális képstabilizátorából a kézben tartott fényképezőgép remegésének minimalizálása érdekében. Ezáltal nem kell egy helyzetben leragadnod, hanem szabadon mozoghatsz felvételkészítés közben. Nem minden a felvételeken múlik – a kreatív szerkesztés és a felvételek közötti vágások olyan plusz adnak a filmhez, ami fokozza a drámai hatást és nem hagyja lankadni az érdeklődést.

Két kínai halász ül lámpásokkal díszített, hosszú csónakokban.

Ha szeretnéd látni Joel videós tippjeit akció közben, nézd meg a halászokról gyenge fényviszonyok mellett készült felvételről szóló történetet*. A fotó Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgéppel és Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM objektívvel, 24mm, 1/320 mp, f/2.8 és ISO3200 beállításokkal készült. © Joel Santos

Tartsd észben ezeket a tanácsokat, amikor legközelebb el szeretnél mesélni egy ellenállhatatlan történetet a fényképezőgépeddel, és rövid időn belül profi dokumentumfilm-készítővé válhatsz.

*Csak kiválasztott nyelveken érhető el.



Írta: Matthew Richards

Kapcsolódó termékek

  • Tükör nélküli fényképezőgépek

    EOS R8

    Lépj át a teljes képmezős fényképezés és videózás világába, és valósítsd meg kreatív ambícióid.
  • Tükör nélküli fényképezőgépek

    EOS RP

    A kicsi, könnyű és intuitív kezelésű, tükör nélküli fényképezőgépet az utazáshoz és a mindennapi fotózáshoz tervezték.
  • DSLR fényképezőgépek

    EOS 850D

    Tedd meg a következő lépést a kreatív vezérlés világában, és örökíts meg gyönyörű részletekkel teli fotókat, valamint lenyűgöző 4K videókat egy könnyű, csatlakoztatható DSLR géppel, amely nemcsak inspirál, hanem jutalmaz is.

Kapcsolódó cikkek