KÉSZLET

Négy profi fotós és tartalomkészítő fejlődési útja az EOS R rendszerrel

Azon töprengsz, hogy esetleg érdemes lenne a Canon EOS R rendszerre váltanod? Négy szakértő meséli el, hogyan segített nekik a technológia a készségeik fejlesztésében és a színvonalasabb tartalmak készítésében.
Ködfátyolba burkolózó fák és páfrányok sűrűje Verity Milligan Canon EOS R5 fényképezőgéppel és Canon RF 28-70mm F2L USM objektívvel készített képén.

Napjaink legproduktívabb fotósai és tartalomkészítői közül sokaknak változtatta meg az életét a magasabb szintű Canon EOS R rendszerre való áttérés. A 2018-ban piacra dobott, tükör nélküli fényképezőgépekből és RF objektívekből álló EOS R rendszer termékválasztéka folyamatosan növekszik. Tehát mindig találsz közöttük egy tökéletes modellt, amelynek beszerzésével szintet léphetsz, legyen szó a kompakt, APS-C érzékelős Canon EOS R100 modellről vagy a hibrid, nagy teljesítményű, teljes képmezős Canon EOS R6 Mark II modellről.

Ezúttal négy profi fotós osztja meg tapasztalatait arról, hogyan sikerült páratlan módon fejlődniük a karrierjükben és a képességeik terén azáltal, hogy az EOS R rendszerre váltottak. Mindegyikük a maga módján készíti egyedi képeit és/vagy videóit, és más-más területre specializálódott, de ami közös bennük, az az, hogy EOS R rendszerű felszerelésük a technológiát az igazi hasznossággal társítva minden olyan funkciót biztosít számukra, amire a sikerhez és a fejlődéshez szükségük van.

Verity Milligan – természet- és tájképfotós

Az egyesült királyságbeli Birmingham városa alkonyatkor Verity Milligan Canon EOS R5 fényképezőgéppel és Canon RF 28-70mm F2L USM objektívvel készített képén.

Verity Milligan tájfotós az évek során számos különböző fényképezőgép-márkát próbált ki, de aztán mindig visszatért a Canonhoz. „Szeretem, ahogy a fényképezőgép a RAW-képeket visszaadja, és hogy jól teljesít a nehéz helyzetekben is, például amikor magas ISO-értéket kell használnom” – mondja. Verity Birminghamben, az Egyesült Királyságban él, és rendszeresen megörökíti a várost. „Amikor városképeket készítek, a kedvenc napszakom az alkonyat, közvetlenül azután, hogy lemegy a nap” – árulja el. A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel és Canon RF 28-70mm F2L USM objektívvel készült, 70 mm, 15 mp, f/11 és ISO 100 beállításokkal. © Verity Milligan

Verity Milligan Canon EOS R5 fényképezőgéppel készített képén a skóciai Harris-szigeten lévő Luskentyre dűnéi láthatók, a viharos égbolt sötétjével kontrasztot képező, jól megvilágított homoknáddal övezve.

2023-ban Verity a skóciai Harris-szigeten töltött egy hónapot. „Ez az egyik első napon történt, amikor a fény életre kelt” – meséli. „Luskentyre dűnéinél jártam, ahol a viharfelhők gyönyörű kontrasztot képeztek a homoknádon táncoló fénnyel, drámai jelenetet eredményezve.” A 28–70 mm-es fókusztartományt Verity előszeretettel használja tájképek fotózásához. A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel és Canon RF 28-70mm F2L USM objektívvel készült, 28 mm, 0,4 mp, f/11 és ISO 320 beállításokkal. © Verity Milligan

Az Egyesült Királyságban élő Verity Milligan leginkább a hangulatos tájképeiről ismert. Miután négy éven át eredményesen dolgozott Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgépével, most szintet lépett, és az EOS R rendszerre váltott. „Mivel ennyiféle adapter kapható hozzá, kézenfekvőnek tűnt, hogy érdemes áttérni az EOS R5 modellre” – magyarázza. „Az autofókusz-funkcióknak köszönhetően a fényképezőgépet gond nélkül be tudom állítani az éppen aktuális munkához. Ez különösen hasznos az emberek fotózásakor. Az arcfelismerés és az arckövető AF-módszer a kedvenc üzemmódjaim közé tartoznak.”

Verity mindig a lenyűgöző kompozíciókat keresi, ezért az EOS R5 modellel való munka során a 2,1 millió képpontos, változtatható képszögű LCD-érintőképernyőt használja a leggyakrabban. „Tekintve, hogy gyakorlatilag bármilyen szögben el tudom dönteni, meg tudom fordítani és be tudom állítani, ezt a funkciót roppant hasznosnak találom, és amióta használom, sokkal tapasztaltabb fotósnak érzem magam” – meséli.

Verity a rendelkezésre álló RF objektívek választékát is lélegzetelállítónak találta. „Az igazán forradalmi változást a Canon RF 28-70mm F2L USM jelentette számomra. Mivel állandó rekeszértéket biztosít, és lehetővé teszi, hogy a teljes tartományban f/2-vel fotózzak, elérkezettnek láttam az időt arra, hogy lecseréljem a meglévő EF prímobjektívjeimet.” Verity most éppen a Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM objektívre vetett szemet. Ha emellett még a Canon RF 15-35MM F2.8L IS USM objektívet is hozzáadná a fotósfelszereléséhez, ezzel mindkét irányban meghosszabbíthatná a fókusztávolságot.

Diana Millos – divat- és úti fotós

Diana Millos úti fotós Canon EOS R10 fényképezőgéppel készített önarcképe, amelyen hosszú, piros ruhában pózol díszes boltívek sora előtt.

Az utazással kapcsolatos tartalmakat készítő Diana Millos gyakran jelenik meg saját fotóin, hogy azokat élőbbé tegye, és elmondása szerint a Canon EOS R10 változtatható képszögű érintőképernyője sokat segít neki a komponálásban és a felvételkészítésben. „Az állványom és az időzítő segítségével tudok gondoskodni arról, hogy a kompozíció megfelelő legyen, és aztán már csak be kell ugornom a képbe” – mondja. A fotó Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektívvel készült, 18 mm, 1/100 mp, f/5,6 és ISO 100 beállításokkal. © Diana Millos

Két flamenco táncos pózol egyik karját felemelve, másikat a csípőjére téve egy növényekkel teli udvarban Diana Millos Canon EOS R10 fényképezőgéppel készített képén.

„Habár nagyon szerettem az előző fényképezőgépemet is, a Canon EOS R rendszer sokkal többre képes, és utazásaim során hatalmas segítséget jelent a megfelelő képek elkészítésében” – mondja Diana. „Imádom, hogy a Canon EOS R10 ennyire sokoldalú. Főleg a szemérzékelő AF a kedvencem, amellyel most már tökéletesen fókuszált az összes képem.” A fotó Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM objektívvel készült, 1/200 mp, f/1,8 és ISO 200 beállításokkal. © Diana Millos

Mivel Diana Millos gyakran van úton, hogy beszámoljon luxusutazásairól, fontos számára, hogy fényképezőgépe hordozható legyen. 2022-ben váltott a Canon EOS R10 modellre, annak kompakt mérete és gyors autofókusza miatt. „Remek eredményeket értem el a Canon EOS 7D Mark II fényképezőgéppel is, de az nem tudta olyan egyszerűen és gyorsan biztosítani a tökéletes fókuszt a képeken, mint az EOS R10” – állapítja meg. „Egyszerűen odavagyok a szemérzékelő technológiáért, már nem is tudnék nélküle élni.”

Az EOS R10 ugyanazt a Dual Pixel CMOS AF II rendszert használja, mint a magasabb kategóriába tartozó EOS R rendszerű fényképezőgépek – például az EOS R3. A fényképezőgép -4 Fé értékig is képes fókuszálni, így Diana gyenge megvilágítás mellett is éles képeket tud készíteni. „Amikor napkeltétől napnyugtáig fotózol, és órákon át barangolsz, ideális, ha könnyű a felszerelésed” – mondja. „Az EOS R10 elfér egy kézitáskában, és lehetővé teszi, hogy feltűnés nélkül közlekedjek, így mások észre sem veszik, hogy egy ilyen kis fényképezőgéppel épp lenyűgöző képeket készítek.”

Diana előszeretettel fotóz nagy látószögű perspektívával, úgyhogy nem kellett lecserélnie EF objektívjeit, amikor váltott. „Továbbra is használhatom a Canon EF 50mm f/1.8 STM és Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM objektívjeimet az EOS R10 készülékemmel – csupán a Canon EF-EOS R objektívadapterre van szükségem, és tökéletesen működnek együtt” – számol be. Ha ezeknek az objektíveknek az RF-megfelelőjét keresed, akkor a Canon RF 50mm F1.8 STM és a Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM objektívek közül tudsz választani. Dianának egyelőre egyetlen RF objektívje van – a Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM kitobjektív – de használt már más RF objektíveket is, amikor úti fotózáson járt Sevillában, és nagyon tetszett neki, hogy a képek annyira élesek lettek.

Az EOS R10 fényképezőgéppel élőben is lehet közvetíteni, elsősorban a YouTube-on, márpedig Diana többek között videotartalmak készítésével növeli a követői számát. „Lehetővé teszi, hogy HD és 4K minőségben készítsem el a felvételeket, az eredmények pedig hihetetlenek” – lelkendezik. „Minden alkotónak szívből ajánlom. Ezután majd a Canon EOS R6 Mark II fényképezőgépbe szeretnék beruházni, mert ez egy teljes képmezős modell.”

Az EOS R50 akkor is nagyszerű választás, ha kiváló minőségű videókat szeretnél készíteni a közösségi oldalaidra. Hasznos útmutatónkból megismerheted az EOS R50 és az EOS R10 közötti fő különbségeket, hogy helyes döntést tudj majd hozni.

Andres McNeill – utcai és kereskedelmi fotós

Andres McNeill Canon EOS R6 fényképezőgéppel készített képén egy hóeséskor lefotózott templom látható.

„A legszívesebben esőben fotózok, úgyhogy elengedhetetlen számomra egy olyan fényképezőgép, amelynek nem jelentenek gondot az időjárási nehézségek” – árulja el Andres McNeill utcai fotós. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM objektívvel készült, 50 mm, 1/640 mp, f/7,1 és ISO 400 beállításokkal. © Andres McNeill

Andres McNeill Canon EOS R8 fényképezőgéppel, felülről készített felvételén egy autó hajt végig egy magas épületekkel szegélyezett városi úton.

Andres a Canon EOS R8 fényképezőgépet is kipróbálta. „Alig hittem el, milyen kicsi a mérete, ha ráteszem a Canon RF 28mm F2.8 STM objektívet” – ámuldozik. „Ez a tökéletes felszerelés az utcai fotózáshoz, de ezt a párosítást akkor is szoktam használni, amikor 40 kép/mp sebességgel készítek sorozatfelvételeket sporteseményekről.” A fotó Canon EOS R8 fényképezőgéppel és Canon RF 28mm F2.8 STM objektívvel készült, 1/2000 mp, f/2,8 és ISO 100 beállításokkal. © Andres McNeill

A skóciai Glasgowban élő Andres McNeill kereskedelmi célú fotókat, portrékat és sportfotókat készít, de emellett rajong az utcai fotózásért is, az ilyen témájú képei hátterét pedig drámai építészeti alkotások adják. Szívesen emlékszik vissza arra, milyen jó érzés volt kézbe fogni és kipróbálni az egyik barátja régi Canon DSLR fényképezőgépét. „A Canon EOS 400D volt az első fényképezőgépem, és mindenhová magammal vittem, miközben elsajátítottam a fotózás csínját-bínját” – meséli. „De a még nála is kisebb Canon EOS M50 készüléket is imádtam – a mérete mellett a remek autofókuszáért és a fantasztikus videominőségéért.”

Amikor Andres úgy döntött, hogy szeretne profi fotóssá válni, a Canon EOS R rendszerre váltott. Teljes képmezős Canon EOS R5 és Canon EOS R6 készüléke azonnal lehetővé tette számára, hogy a megvilágításra és a kompozícióra összpontosítson. „Forradalmi változást jelent, hogy az alanyok szemét és arcát az utca túloldaláról is nyomon követhetem, ezáltal a felvételeim egyéb szempontjaival tudok foglalkozni” – mondja. „A megbízható autofókusznak és a nagy sorozatfelvételi sebességnek köszönhetően a profi sportolók fotózása sem jelent különösebb nehézséget.”

Mindkét fényképezőgép 5 tengelyes, beépített képstabilizálást (IBIS) biztosít – ez kompatibilis objektívekkel akár 8 fokozatra is bővíthető –, így Andres állvány nélkül, gyengén megvilágított helyeken is tud dolgozni. „Hihetetlen, hogy az utcai fotózás során kézből is magabiztosan tudok hosszabb záridőket használni” – mondja.

Andresnek RF és EF objektívjei is vannak, de fokozatosan áll át arra, hogy kizárólag RF objektíveket használjon. „Imádom, hogy a Canon RF 50mm F1.8 STM objektív ennyire kicsi, mert így tökéletes az utcai fotózáshoz, a nagy, f/1,8-as rekeszérték miatt pedig ideális, amikor gyengék a fényviszonyok, mivel szeretek alkonyatkor vagy éjszaka fotózni” – magyarázza. „A másik objektív, amit használok, a Canon RF 24-105mm F4-7,1 IS STM – ez egy nagyszerű, sokoldalú objektív. Rendkívül praktikus, hogy nagy látószögre, 24 mm-től egészen 105 mm-ig be tudom állítani, ami különösen az utcai fotózásnál hasznos. Ilyenkor érdemes nagy látószöget befogva készíteni egy képet, majd ránagyítani ugyanarra a jelenetre – a hatás a két esetben teljesen eltérő.” Andres a Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM objektívet is használja, amely szerinte hihetetlenül pontos. „Termékfotózásoknál vagy hasonló, nagy részletességet megkövetelő profi munkáknál ezzel az objektívvel dolgozom a legszívesebben” – teszi hozzá.

De Andres azt is elmondja, hogy ha a strapabírás és a teljesítmény a lényeg, akkor a Canon RF 24-70MM F2.8L IS USM objektívet választja. „Ezt rendezvényeken, esküvőkön és utcai fotózásnál használom” – árulja el. „A 24–70 mm-es fókusztartomány és a nagy, f/2,8-as rekeszérték tökéletes kombináció.”

Chris Priestley – kereskedelmi fotós

Egy autó kormányára támaszkodó nő a Chris Priestley által Canon EOS R5 fényképezőgéppel készített kereskedelmi portrén.

Az EOS R5 nagy, 45 megapixeles felbontása lehetővé teszi Chrisnek, hogy még többet hozzon ki az RF objektívjei által biztosított képminőségből. A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel és Canon RF 50mm F1.2L USM objektívvel készült, 1/320 mp, f/2,2 és ISO 125 beállításokkal. © Chris Priestley

Chris Priestley Canon EOS R5 fényképezőgéppel készített képén egy síelő ember siklik lefelé, miközben hó porzik fel a háta mögött.

Chris lélegzetelállítónak találja a Canon EOS R5 20 kép/mp-es elektronikus zár funkcióját az olyan mozgalmas képeknél, mint amilyenek ehhez a síelés témájú fotósorozathoz készültek egy híres sportruházati márka megbízásából. „Jó tudni, hogy így egyből 20-30 kiváló minőségű kép közül tudok majd választani” – mondja. „Az EOS R5 autofókusz-beállításait ráadásul úgy tudod finomhangolni, hogy az optimálisan megfeleljen az aktuális feladathoz.” A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel és Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM objektívvel készült, 119 mm, 1/1250 mp, f/7,1 és ISO 125 beállításokkal. © Chris Priestley

Chris Priestley, a Londonban élő rendező, videós és fotós kiváló minőségű vizuális anyagokat készít különféle globális közösségi csatornák és márkák megbízásából. Folyamatosan feszegeti a határokat mind a tartalmainál, mind pedig a fényképezőgépeinél. „Felszerelésemnek köszönhetően rendkívül jövedelmező munkáim vannak” – mondja.

Ahogy Chris karrierje fejlődött, úgy változtak ügyfelei elvárásai is. „Amikor bejelentették az EOS R5 bevezetését, egyre csak 4K videókat és nyomtatásban még kiválóbb minőségű képeket kértek tőlem” – meséli. „Úgyhogy ez tökéletes alkalom volt arra, hogy szintet lépjek.”

Chris gyakran készít egyidejűleg állóképeket és videoanyagokat, a hibrid EOS R5 pedig páratlan teljesítményt nyújt mindkét területen. „Az EOS R5 fényképezőgéppel 8K 30p minőségű képeket is lehet készíteni – nem mintha erre már szükségem lenne, de rendszeresen használom a teljes képmezős 4K 120p beállítást” – árulja el.

Az EOS R5 45 megapixeles érzékelője hatalmas előnyt jelent, hiszen az általa korábban használt DSLR ennek alig a felét tudta. „Olyankor, amikor nincs befolyásom a témára, nem mindig van szerencsém tökéletesen megkomponálni a képemet” – folytatja. „A nagyobb felbontásnak köszönhetően az utómunkálatok során újra meg tudom komponálni a képeimet, tehát végül ugyanolyan kiváló minőségű képeket kapok.”

Lépj magasabb szintre a fotózásban

Sokak számára a Canon EOS R rendszer újrafogalmazta, mit jelent fotósnak és alkotónak lenni. A megfizethető, kezdőknek javasolt típusoktól a nagy teljesítményű csúcsmodellekig számos lehetőséget kínáló rendszer – amelyhez ráadásul ágazatvezető objektívek egész sorozata is tartozik – veled együtt fejlődik, akár az első lépéseket teszed meg a vlogolás műfajában, akár a profi fotózás világába próbálsz átlépni, és az ilyen megbízásokhoz keresed a következő gépedet.

Lauren Scott

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • UTCAI FOTÓZÁS

    Kihívás – Utcai fotózáshoz való objektív

    Tudd meg, miért nem hiányozhat a Canon RF 28mm F2.8 STM azoknak a fotóstáskájából, akik utcai jeleneteket fotóznak.

  • ÚTI KÉPEK KÉSZÍTÉSE

    Egy sevillai túra az EOS R10 fényképezőgéppel

    Diana Millos blogger felfedezi, miért ez a kreatív fényképezőgép a tökéletes útitárs.

  • TÁJFOTÓZÁS

    Tájképobjektív kihívás

    Verity Milligan fotós megosztja két könnyű objektívvel készített kreatív tájképekkel kapcsolatos tapasztalatait.

  • UTAZÁSHOZ

    A tökéletes útitárs

    Martin Bissig profi fotós Srí Lankába utazott az EOS R10 fényképezőgéppel.