ÚTI KÉPEK KÉSZÍTÉSE

48 óra Sevillában az EOS R10 fényképezőgéppel

Kövesd végig, hogy az ételektől a flamenco táncosokig hogyan örökítette meg Diana Millos, utazóblogger a spanyol város hangulatát a Canon EOS R10 fényképezőgéppel.
Egy nyári ruhában és kalapban lévő nő egy Canon EOS R10 fényképezőgépet tart az arcához és a keresőbe néz, miközben egy díszes spanyol épület előtt áll.

Diana Millos utazási tartalomkészítő szerint ha új megvilágításban szeretnéd látni a nyaralásod helyszínét, korai ébresztőt állíts be. „A napfelkelte a kedvenc időpontom a felfedezésre és fényképek készítésére” – magyarázza. „Általában senki sincs a közelben, és a fények nagyon lágyak. Ebben a napszakban ez még varázslatosabb.”

Diana a világ minden táján örökített már meg napfelkeltét Canon EOS 80D (felváltotta a Canon EOS 90D) és Canon EOS 7D Mark II fényképezőgépeivel. Képei több mint 135 000 követőt vonzottak az Instagramon, és számos különböző helyszínt látogatott meg – például Indiát, Mexikót és Vietnamot, valamint európai városokat Romániában, Georgiában és Olaszországban.

Azonban a közelmúltban egy spanyolországi városlátogatás alkalmával Dianához egy új útitárs csatlakozott, egy Canon EOS R10. Az EOS R10 – az EOS R7 mellett – az EOS R-rendszer két tükör nélküli fényképezőgépének az egyike, amely APS-C érzékelője révén új szintre emeli a Canon készülékeket. Az EOS R10 lenyűgöző, 24,2 MP-es felbontása, kompakt kialakítása – mindössze 429 g –, valamint kreatív fényképező- és videofunkciói révén ideális választás olyan felfedezők számára, akik történeteiket egyedi és innovatív módon szeretnék elmesélni.

Diana az EOS R10-et használta egy 48 órás kiruccanása alkalmával, hogy megörökítse az andalúz főváros, Sevilla csodáit. Az épületfotózás az egyik specialitása. Ellátogatott a város néhány ikonikus nevezetességéhez, többek között a Plaza de Españához, a Giraldához (a sevillai katedrális harangtornya) és a Metropol Parasolhoz, a világ egyik legnagyobb faszerkezetéhez.

Egy Canon EOS R10 egy kerámiafestésű oszlop aljánál.

„Minden nap napfelkelte előtt keltem fel, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki ebből a gyönyörű fényhatásból” – meséli Diana. „Februárban jártam ott, de nagyon úgy éreztem, mintha nyár lenne. Sevilla egy gyönyörű, káprázatos város.

Az EOS R10-et számos helyzetben használtam, a flamenco táncosoktól kezdve az evezősök fotózásáig, és a fényképezőgép autofókuszával, a nagy sebességű sorozatfelvétel funkciójával és a különböző videobeállításokkal játszottam.”

Amellett, hogy Diana először fotózta Sevillát, ezen az utazáson használt először tükör nélküli fényképezőgépet. „Nagyon egyszerűnek találtam az EOS R10-re való átállást” – mondja. „A tetején néhány gomb más volt, de nagyon könnyű volt használni.”

Diana emellett két új RF-S zoomobjektívet is magával vitt, amelyeket az APS-C EOS R-rendszerhez terveztek, és mindkettő fantasztikus képminőséget nyújt. A kis méretű és viszonylag diszkrét Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM 18–45 mm-es fókusztartománya utazásokhoz megfelelő, míg a sokoldalú RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM kiváló közelkép és telefotó funkciókkal, valamint 18–150 mm-es fókusztartománnyal rendelkezik. Mindkét objektív képstabilizátort is tartalmaz.

Felbontás és sebesség a mozgalmas jelenetekhez

Egy sárga ruhás nő egy díszes boltív alatt és egy hosszú, keskeny víztócsa előtt áll, amelyben a tükörképe látható.

Diana egyik kedvenc témája az építészet. „Történeteket mesél a helyről” – mondja. „Mindig próbálok színes vagy részletgazdag helyeket keresni.” A kép egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel, Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel és 35 mm, 1/2000 mp, f/5.6 és ISO12800 beállításokkal készült.

Egy sárga ruhás nő egy pálmafákkal szegélyezett ösvény mentén sétál, amely mögött a háttérben egy kőtorony látható.

Diana jobban szereti a nagy sebeségű fényképezőgépeket. „Szeretem a gyors folyamatos felvétel funkciót használni, mert így több kép közül válogathatok” – mondja. Az EOS R10 az elektronikus zárral akár 23 kép/másodperc, a mechanikus zárral pedig akár 15 kép/másodperc sebességgel is képes felvételeket készíteni 1 . A kép egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel, Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektívvel és 18 mm, 1/1000 mp, f/5.6 és ISO100 beállításokkal készült.

Diana első állomása a Plaza de España volt, egy jellegzetes épület, amely számos építészeti stílust bemutat. „A spanyolországi arab örökség hatását ötvözi az ibériai építészettel” – magyarázza Diana. „Azok, akik a közösségi oldalakon követnek, tudják, hogy minden épületről készítek egy nagy látószögű képet, úgy hogy előtte állok. Ehhez az EOS R10-et és az RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektívet használtam, de a tér gyönyörű csempéiről készült közelképhez átváltottam az RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívre.”

Diana ezután a flamenco táncosok szépségét és lenyűgöző mozgását örökítette meg. Itt kihasználta az EOS R10 különleges autofókuszának előnyeit, amely a Szemérzékelő AF segítségével kiemelkedő pontossággal követi nyomon az embereket, valamint a fényképezőgép mechanikus zárjának1 köszönhető gyors, 15 kép/másodperces (fps) sorozatfelvételeket tudott készíteni.

Két felemelt karú flamenco táncos hagyományos ruhában pózol egy udvarban.

„Bár a táncosok folyamatosan pörögtek és mozogtak, a fényképezőgép még a sorozatfelvételek alkalmával is fókuszban maradt, és ez lenyűgöző volt” – meséli Diana. „Néhány képen viszonylag hosszú záridőt használtam, ami kissé elmosta a lányok ruháinak sarkait, így érzékeltetve a táncosok sebességét. Szeretem, hogy mindent fókuszban tart, és hogy a fényképek milyen élesek.”

Diana azt mondja, hogy az elektronikus kereső (EVF) rengeteget segített a képek élességének megerősítésében. „Az Arcérzékelés és a Szemérzékelés funkciók a keresőben is használhatók, és így egyértelműen látható, hogy mi van fókuszban.”

Az EVF világos, napos időben is hasznos, mivel lehetővé teszi az expozíció ellenőrzését, és így az exponálógomb lenyomása előtt elvégezhetők a szükséges beállítások. A fényképezőgép-beállítások hatásainak megtekintése különösen hasznos a kevésbé tapasztalt fotósok számára, mivel intuitívabbá teszi a felvételkészítést.

Ételekről készített közelképek lenyűgöző részletességgel

Egy salátástál tele reszelt sárgarépával, főtt tojásnegyedekkel, szeletelt vöröskáposztával, gombával és csemegekukoricával.

Diana kipróbálta az EOS R10 mélységkompozíciós fókuszsorozat funkcióját, amelyek lehetővé tette számára olyan közeli ételfotók készítését, amelyeken a téma nagy része tűéles fókuszban van. A Canon Photo Companion alkalmazás egy hasznos eszköz, ha először próbálsz ki egy új fényképezőgépet, mivel az összes funkciót és tárcsát bemutatja. A kép egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel, Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel és 35 mm, 1/2000 mp, f/5 és ISO1600 beállításokkal készült.

Közeli felvétel egy eperről.

„A gyümölcsöt a Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM makró funkciójával készítettem” – magyarázza Diana. „Nagyon jó volt ilyen közel kerülni és megörökíteni az összes textúrát” – mondja. A kép egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel, Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel és 35 mm, 1/200 mp, f/10 és ISO400 beállításokkal készült.

A jellegzetes épületek mellett a helyi konyháról készült fényképek is elengedhetetlen részét képezik Diana útleírásainak. „Szeretek színekkel dolgozni, és gyakran az általam meglátogatott helyek színei az ételekhez kapcsolódnak” – mondja. „Az étel a kultúra része, és fontos, hogy lefényképezd, amikor egy hely esszenciáját szeretnéd megörökíteni.”

Diana az EOS R10-et használta egy tapas bárban és egy helyi piacon, hogy közeli felvételeket készítsen az ételekről. „Szerettem volna megörökíteni a színes összetevőket és a textúrákat,” – mondja – „ezért az RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM makró funkcióját használtam.”

A manuális fókusszal és a makróval való kísérletezés lehetővé tette Diana számára, hogy még közelebb kerüljön a témákhoz – a 35 mm-es fókusztávolság maximális, 0,59-szeres nagyítást biztosít –, így minden részletet megörökíthetett.

Diana a fényképezőgép beépített mélységkompozíciós fókuszsorozat funkcióját is kipróbálta. „Ilyet még nem használtam korábban, és nagyon klassz volt, hogy egyetlen gombnyomással egy sor felvételt készíthettem, majd láthattam, hogy a gép ezekből egy olyan képet készít, ahol minden fókuszban van. A fényképezőgép az összes felvételt el is mentette, amelyeken a kép különböző részei voltak fókuszban. Imádtam ezt a funkciót.”

Panorámaképek és érdekes szögek

Panorámafelvétel Sevilláról.

Diana a Canon EOS R10 Panoráma módját használta, amely a fényképezőgép függőleges vagy vízszintes elforgatásával készített felvételeket illeszti össze, hogy megörökítse Sevilla látképét. A kép egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel, Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektívvel és 45 mm, 1/500 mp, f/7.1 és ISO100 beállításokkal készült.

Második napján Diana a Metropol Parasol, más néven a „Megtestesülés terének gombái” felé vette az irányt. „Innét csodálatos kilátás nyílik Sevillára, az összes tetőt és épületet meg lehet örökíteni” – mondja. A modern faépítmény ellenpontozta a hagyományos építészetet, és Diana tudta, hogy erről érdekes képeket készíthet.

Egy sárga ruhás nő leguggol, hogy beállítson egy kis állványon lévő Canon EOS R10 fényképezőgépet.

Az EOS R10 a Canon Camera Connect alkalmazás révén vezeték nélkül vezérelhető okostelefonról keresztül vagy a Canon BR-E1 vezeték nélküli távvezérlővel.

Egy sárga ruhás nő egy íves sétányon pózol.

Diana gyakran fordul a közösségi médiához, hogy fotózásaihoz inspirálódjon, de mindig igyekszik olyan kreatív nézőpontokat keresni, amelyeket korábban még nem használtak. „Úgy szeretek fényképezni, hogy olyan helyre megyek, ami talán egy kicsit véletlenszerűnek tűnik, és megpróbálom kideríteni, hogy érdemes-e lefényképezni” – mondja. A kép egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel, Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel és 18 mm, 1/500 mp, f/5.6 és ISO100 beállításokkal készült.

Ahhoz, hogy rajta lehessen a képen, Diana általában egy kis állványt használ. Erre az útra a hordozható Canon Tripod Grip HG-100TBR állványt vitte magával. „Ez egy rövid állvány, így az EOS R10 elég közel volt a talajhoz, de a változtatható szögű érintőképernyő révén olyan egyszerű volt megtekinteni a képet, mint az EOS 80D-n” – mondja.

Videofunkciók hibrid eszközt használók számára

A Canon EOS R10 hátulról, a kijelzőn pedig a fényképezőgép videobeállításai láthatók.

Az EOS R10 Movie Digital IS funkcióval rendelkezik, amely biztosítja a sétálás közben vagy a kézben tartott géppel készített felvételek stabilizálását.

Az utazáshoz használt fényképezőgépeknek hibrid teljesítményt kell tudniuk biztosítani, és az EOS R10 ennek tökéletesen megfelel. A kiváló videofunkciókkal felszerelt fényképezőgép a hagyományos 30 perces időkorláton túl is képes rögzíteni, így az emlékek tűéles 4K 60p, 4K 30p 6K túlmintavételezéssel, illetve Full HD felbontásban is rögzíthetők. Ettől válik ez a fényképezőgép a Canon kínálatának egyik legjobb vlogger kamerájává.

A fényképezőgép nagysebességű 4K UHD 60/50 fps felbontása ideális az akciók részletgazdag megörökítéséhez, és Diana ki is használta ezeket, amikor evezősökről készített felvételeket a folyón. Ilyen nagy sebességű felvételkészítés esetén a kép levágásra kerül2, ami előnyös lehet olyan távoli témák megörökítése esetén, amelyeket nagyobbnak szeretnél láttatni a képen.

A EOS R10 Full HD videó módban magas képkockasebességű felvételek készítésére is képes, így 120/100 képkocka/mp sebességű, szuper egyenletes lassított felvételek készíthetők. „Egy videó során evezősöket követtem, és egy kacsacsaládot is sikerült belefoglalnom a felvételbe” – mondja Diana. „Amikor lassított felvételként látod, az igazán jól néz ki.”

A Canon EOS R10-et úgy tervezték, hogy a történelmi építészet pompájától a flamenco táncosok pörgésén át a színes ételek ízletes közeli felvételéig még nagyobb szabadságot adjon a tartalomkészítőknek a világ friss és kreatív felfedezéséhez. Ez a fényképezőgép a Canon EOS R-rendszer minden előnyét magában hordozza, és mégis ismerős lesz a Dianához hasonló, DSLR fényképezőgépekhez szokott vloggerek és bloggerek számára, akik egy kompakt, gyors és megfizethető fényképezőgépet szeretnének. „Ez az, amit igazán szeretek benne” – teszi hozzá Diana. „Kicsi és könnyű, mégis olyan erős.”

Szerző: Marcus Hawkins

  1. A sorozatfelvétel sebessége számos körülménytől függően változhat; a részleteket lásd a műszaki adatok között.
  2. A 4K 60p felvételi mód a vízszintes terület 64%-ára van levágva.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • UTAZÁSHOZ

    A tökéletes útitárs

    Martin Bissig profi fotós Srí Lankába utazott az EOS R10 fényképezőgéppel.

  • ÚTI KÉPEK KÉSZÍTÉSE

    10 tipp az úti fotózáshoz

    Diana Millos fényképész és blogger megosztja a legjobb tippjeit lenyűgöző úti fotók készítéséhez.

  • ÚTI KÉPEK KÉSZÍTÉSE

    A legjobb fényképezőgépek és objektívek utazáshoz

    Mindegy, hogy városi utcákat vagy hepehupás vidéki terepet jársz be, vagy akár repülővel utazol el a világ másik felére, mindig jól jársz, ha kevés holmit viszel magaddal. Íme a legideálisabb Canon felszerelés, amellyel anélkül örökítheted meg élményeidet, hogy mélyen a zsebedbe kellene nyúlnod.

  • FOTÓ

    Az EOS R50 és az EOS R10

    Összehasonlítjuk két EOS R rendszerű APS-C fényképezőgép legfontosabb jellemzőit és kialakítását.